Nalazite se ovdje: Početna > Pretraga matičnih knjiga

Matične knjige

 

Odakle su došli moji preci, kako se zvao moj prvi poznati predak, gdje je živio i čime se bavio, koliko je imao djece, koliko je dugo živio...? Odgovore na ta i slična pitanja najsigurnije nam pružaju matične knjige. One su zanimljive laicima koji istražuju obiteljska stabla, ali i prvorazredni izvor za proučavanje povijesti jedne mikrosredine i izučavanje demografije.

 

Matične knjige izvorno su javne isprave koje imaju zadatak pravovaljano dokazivati činjenice koje bilježe, a to su, prvenstveno - rođenje, vjenčanje i smrt. Zbog te svoje pravne snage predstavljaju pouzdan izvor za razne grane znanosti. One sadrže podatke o natalitetu, mortalitetu, migracijskim kretanjima, imovinskoj, socijalnoj i konfesionalnoj strukturi pučanstva, pružaju podatke o prosječnom životnom vijeku, smrtnosti novorođenčadi, etničkom sastavu stanovništva. Jezik na kojemu su pisane matične knjige je latinski i talijanski, te djelomično hrvatski i njemački. Pismo je pretežito latinica, međutim u knjigama se nalaze i upisi glagoljskim pismom. Od 1861. u župi Peroj započinju upisi ćirilicom.

 

Kada su se počele voditi prve matične knjige na području Istre, nemoguće je sa sigurnošću utvrditi, međutim ako je zaključivati na temelju sačuvanih matica, onda se može kazati da je to bilo dosta rano. O tome svjedoči činjenica da u Državnom arhivu u Pazinu i pojedinim župnim uredima postoji više knjiga koje su se počele voditi prije odluke Tridentinskog sabora (1563), odnosno Rimskog obrednika (Rituale Romanum) iz 1614. godine. Prema starosti sačuvanih matičnih knjiga i njihovoj kompletnosti, Istra je prva u Hrvatskoj. Evidentirane knjige u župnim, matičnim i mjesnim uredima, s onima u Državnom arhivu u Pazinu, prelaze brojku od 2000 arhivskih jedinica. To je, kad se uzme u obzir činjenica da su mnoge u ratovima i zbog drugih uzroka uništavanja arhivskog gradiva nestale, a popisi sačuvanih još nisu dovršeni, zaista poštovanja vrijedan fond matičnih knjiga koje predstavljaju prvorazredan i pouzdan povijesni izvor. Kad se tome dodaju i prijepisi koji se od 1835. prikupljaju u Biskupskom ordinarijatu u Poreču i Biskupskom ordinarijatu u Trstu (do 1943), onda je slika o sačuvanosti matičnih knjiga iz Istre uglavnom zaokružena. Popis matičnih knjiga objavljen je u Vjesniku istarskog arhiva, sv. 11-13 (2004-2006).

 

 

Pretraga matičnih knjiga

 

 

Upute za pretraživanje: u pretrazi matične knjige su poredane abecednim redom prema imenu župe, odnosno mjesta (za novije civilne matice). Unutar svake župe/mjesta poredane su po vrsti i to: rođenih/krštenih (R), vjenčanih (V), umrlih (U) i stanje duša (SD). Unutar popisa po određenoj župi/mjestu primijenjen je kronološki red. Eventualni pojedinačni upisi izvan navedenog razdoblja nisu navedeni. Na kraju pojedinog zapisa o matičnoj knjizi navodi se podatak dali je knjiga digitalizirana odnosno dali su izrađeni preslici matične knjige u digitalnom obliku. Matične knjige moguće je pretražiti po župi/mjestu, po vrsti, po mjestu čuvanja, te razdoblju. Za pitanja u vezi dostupnosti određene matične knjige i eventualnih dodatnih informacija molimo kontaktirajte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Popis kratica i oznaka: AHAZU - Arhiv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, BA - Biskupijski arhiv, DAPA - Državni arhiv u Pazinu, MK - Matična knjiga, MKR - Matična knjiga rođenih, MKV - Matična knjiga vjenčanih, MKU - Matična knjiga umrlih, MP - Matično područje, MU - Matični ured, SD - Stanje duša (Status animarum), ZMP - Zavičajni muzej Poreštine, ŽU - Župni ured.

 

 

Napomena: u slučaju problema s funkcionalnošću pretrage, ako uočite nedostatke ili krive podatake o matičnim knjigama ili sl. molimo kontaktirajte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..