Nalazite se ovdje: Početna > O nama > Unutarnje ustrojstvo > Odjel za sređivanje i obradu arhivskog gradiva

Odjel za sređivanje i obradu arhivskog gradiva

 

Voditelj: Biserka Budicin, viši arhivist

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 

U sklopu temeljne zadaće arhiva da prikuplja i pohranjuje arhivsko gradivo, te ga sređuje i daje na korištenje, Odjel za sređivanje i obradu arhivskog gradiva ima središnju ulogu. Pri ovom Odjelu odvija se niz stručno povezenih aktivnosti kojima je cilj u najvećoj mogućoj mjeri osigurati dostupnost gradiva s obzirom na raznolikost tema koje bi mogle biti od interesa svim korisnicima arhivskog gradiva, bilo da se radi o istraživačima povijesti institucija na području Istre od srednjovjekovlja do danas, znanstvenicima koji obrađuju specifične kulturne, sociološke, etnografske i druge teme, osobama koje u starim zapisima istražuju podatke vezene uz obiteljsku povijest ili strankama koje temeljem dokumentacije o kojoj danas skrbi naš Arhiv ostvaruju svoja temeljna prava vezana uz svakodnevne životne potrebe. Djelatnici ovog Odjela također rade na rješavanju zahtjeva.

 

Ovaj Odjel skrbi i stručno obrađuje javno i privatno arhivsko gradivo nastalo na raznim jezicima (latinskom, talijanskom, hrvatskom, njemačkom, slovenskom i francuskom) i pismima (latinici, gotici i glagoljici), a konačni rezultat stručne obrade jesu obavijesna pomagala koja omogućuju korištenje arhivskog gradiva kako istraživačima tako i arhivistima, a izrađuju ga arhivisti ovog Odjela.

 

Budući da je na policama spremišta smješteno gotovo 5000 dužnih metara gradiva raspoređenog u gotovo 1000 fondova i zbirki, postoji raskorak između stvarnih potreba i želja te postojećih mogućnosti, a posebno s obzirom na to da dio gradiva koje je u prvim godinama djelovanja Arhiva preuzimano u nesređenom stanju, ponekad izravno s kamiona kojima je dopremano u Arhiv, još nije u cjelini sređeno i obrađeno na način koji to zaslužuje.

 

Pri ovom Odjelu odvijaju se i temeljni postupci materijalne zaštite arhivskog gradiva, u sklopu kojih se gradivo prije pohrane u zaštićena spremišta odlaže u zaštitnu ambalažu izrađenu prema stručnim standardima. Djelatnici ovog Odjela ujedno su i skrbnici spremišta u kojima je pohranjeno gradivo na papiru i pergameni te svakodnevno brinu o mikroklimatskim uvjetima u spremištu, kako bi gradivo bilo pohranjeno na najbolji mogući način.

 

Unutar ovog Odjela djeluju odsjeci koji skrbe o gradivu nastalome u razdoblju do 1945, odnosno od 1945. godine.

 

 

1962. godine - Prvi koraci 1976. godine Iskrcavanje gradiva 1982. Spremište anagrafa

  

 

Rječnik arhivske terminologije (pdf button .pdf, 1366 kB)