Nalazite se ovdje: Početna > Aktivnosti i projekti > Međunarodni dan arhiva > Obilježavanje međunarodnog dana arhiva 9. lipnja 2010. godine

Obilježavanje međunarodnog dana arhiva 9. lipnja 2010. godine

 

Dana 9. lipnja 2010. godine državni su arhivi diljem Republike Hrvatske obilježili Međunarodni dan arhiva. Osim prigodnih programa (otvorenje izložbi, predstavljanje knjiga i sl.) svi su arhivi, već tradicionalno, spomenuti događaj obilježili izložbom zajedničke tematike "Zemljišno vlasništvo". Svrha je izložbe predstaviti široj javnosti bogatstvo dijela arhivskog gradiva koje svjedoči o razvoju zemljišnih odnosa, odnosno gruntovnice i katastra na području Republike Hrvatske. Zemljišno vlasništvo uvijek  je bilo bitan čimbenik političke i ekonomske moći pojedinaca i zajednica - općine, države ili nekog drugog korporativnog tijela te stoga ujedno i stalan uzrok društvenih sukoba, a dokumentacija o njemu zbog svoje se važnosti trajno čuva u arhivima. Zemljišne karte, urbari, ugovori, katastarska i druga dokumentacija predstavljaju nezaobilazne arhivske izvore za istraživanje i utvrđivanje posjedovanja, a često se koriste i u genealoškim istraživanjima.

 

Državni arhivu u Pazinu je s izložbom "Zemljišno vlasništvo" gostovao u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Poreču u obliku 18 plakata na kojem je prikazano gradivo koje svjedoči o zemljišnom vlasništvu u čitavoj Republici Hrvatskoj tokom 19. i 20. stoljeća (mape, katastici, zemljišne knjige i sl.) te je održano predavanje na temu "Zemljišno vlasništvo" djelatnicima općinskih sudova na području Istarske županije uz prigodnu prodaju izdanja Državnog arhiva u Pazinu.

 

 

Pozivnica (pdf_button  .pdf, 695 kB), Sažetak za medije (pdf_button  .pdf, 2740 kB)

 

 

 

 

Zemljišno vlasništvo (07.06.2010.) Zemljišno vlasništvo (07.06.2010.) Zemljišno vlasništvo (07.06.2010.) Zemljišno vlasništvo (07.06.2010.)